+36 70 424 23 30 info@matrixoktatas.hu Kövess minket a legfrissebb hírekért!

Kérdezz - Felelek: Lovas képzések témakörben

Sportoktatói végzettséggel lehet saját lovastorna csapatom?

Ha saját lóval rendelkezem és a lovarda tulajdonosa, ahol a lovamat tartom beleegyezett, hogy alapítsak egy csapatot, elég ha egy sportoktatói végzettségem és futószárazó vizsgám van ahhoz, hogy versenyeken is részt vehessenek a gyerekek, vagy kell hozzá a sportedző papír?

Válasz:
A sportoktatói végzettség elegendő lehet, ez az adott versenytől függ, ugyanis a verseny rendezője határozza meg milyen feltételekkel lehet  nevezni. A szakági versenyek nagy részében regisztrációs vizsga szükséges, tehát még az edzői végzettség sem elég. Az edzőknek kell regisztrálni illetve egy licenszet szerezni , tehát egy külön vizsga, ahhoz hogy versenyeztessenek. Ez minden egyes verseny kiírásban olvasható, hogy ki viheti versenyre a gyerekeket.

 

Milyen lovas szakmát érdemes választani?

Milyen lovas szakmát érdemes választani, ami jól fizet - Ausztriában vagy akár itthon? Szeretnék lovakkal foglalkozni, csak nem tudom hogy mit válasszak, amiből akár meg is lehet élni?

Válasz:
A legjobban fizet a falabella tenyésztő... *nevet*  Nah de viccet félretéve...ez inkább egy küldetés, vagy hivatás ami nagyon sok áldozattal jár: idő, pénz, energia.. és ez csak annak jön vissza aki valóban komolyan benne van, és jelentős tapasztalatot is felhalmoz.

 

Továbbtanulás: merre tovább, ha lovakkal szeretnék foglalkozni?

Jelenleg végzős diák vagyok egy elég komoly gimnáziumban, csak sajnos nem a szorgalmamról vagyok híres. Az emberekkel elég nehezen tudok kommunikálni. Kb. 10 éve lovagolok és a lovaglást illetően maximalista vagyok. Imádom minden percét, amit lovakkal töltök. Így arra gondoltam, velük szeretnék később foglalkozni. Csak sajnos ezen belül semmi ötletem nincs. Ebben szeretném a segítségeteket kérni.

Válasz:
Irány a ló háta! A szorgalmat pedig meg kell tanulni, meg az alázatot.  Ha valaki lovas, akkor az egy hivatás, egy életforma sem mint egy szakma.

 

Lovas létesítmény vezetéséhez szükséges végzettség?

Arra szeretnék egy összefoglaló, a jelenleg hatályos törvényeken alapuló, tömör és egyértelmű választ kapni, hogy lovasiskola működtetéséhez és bértartás szolgáltatás nyújtásához milyen szakmai képzettségek szükségesek.

Válasz:
OKJ Lovastúra-vezető és OKJ Sportedző (lovaglás).
(Ezen képzéseket a MÁTRIX Oktatási és Vizsgaközpont kínálatában is megtalálod, a képzéseket ide belinkeltük: Lovastúra-vezető  ;  Lovas Sportedző)

 

Lekéstem már a lovas karrierről?

Régóta nagy álmom, hogy megtanuljak ugratni és versenyezni. Egészen kiskorom óta lovagolok, most egy hosszabb kihagyás után megint elkezdtem, egy új oktatónál, aki csak velem foglalkozik és azt mondja tényleg nagyon ügyes vagyok. Most egy fél - 1 évre sajnos megint abba kell hagynom, de nagyon szeretnék versenyezni, vagy egy lovas iskolát elvégezni és később lovakkal foglalkozni. 21 éves vagyok. Nem vagyok ezekről a dolgokról lekésve?

Válasz:
Abszolút nem vagy lekésve, Némethy Bertalan 50 évesen jutott a csúcsra. A lényeg hogy szorgalommal, alázattal és kitartóan végezd. Várunk szeretettel bármely lovas képzésünkre.

 

Szeretnék elméletben is többet tudni a lovakról és a lovaglásról

Két éve lovagolok. A gyakorlati része jól is megy, nincs semmi problémám, viszont elméletben nagyon keveset tudok a lovakról. Tudnátok javasolni könyveket, filmeket vagy bármi, ami hasznos lehet a tudásom elmélyítéséhez? Azért is fontos lenne, mert szeretnék később oktatni is.

Válasz:
lovasok.hu... Tényleg! Minden információt megtalálsz itt.Könyvek közül alap Wilhelm Müseler  - A lovasoktatás kézikönyve.A MÁTRIX-nál is ebből tanítok. Ez a Lovasakadémia könyvsorozat 7. könyve. Ezen kívül az Edzés elméletet illetve Philippe Karl - Lókiképzés c. könyvét ajánlanám még.

 

Sportoktatóként vezethetek lovasudvart?

Sportoktatói végzettséggel tudok lovasudvart vezetni és lovagoltatni, esetlegesen falusi turizmussal foglalkozni, vagy kell más szakképzettség is?

Válasz:

Sportoktatói végzettség ehhez nem elegendő, ehhez Lovastúra-vezető végzettség szükséges, ami magába foglalja a lovagoltatást és a falusi turizmust is. Igaz az utóbbi időben olyan magasak lettek a Lovastúra-vezetők felé az elvárások, hogy nehéz teljesíteni. A tanfolyam megkezdésének feltétele például a rajtengedély vizsga megléte.

Hol és mennyi idő alatt tudok rajtengedély vizsgát tenni?

Kezdő lovas vagyok, de szeretnék lovastúra-vezető lenni, és ehhez szükségem lenne rajtengedély vizsgára. Hol tudnék olcsón Budapest környékén elmenni egy olyan helyre, ahol  megfelelő felkészítést kapok? Mennyi idő, mire valaki eléri a rajtengedély vizsga szintet?

Válasz:

Minimum egy évet kell rá szánj ha minden nap lovagolsz , tehát összesen kb 300 óra lovaglással amiből 100 órát edzővel készülsz. Az edzőnek általában körülbelül 5000 Ft-os óradíja van.  A rajtengedély vizsga nagyon komoly dolog.  A lovastúra-vezetői tanfolyamhoz csak díjugratás sportágban lehet megszerezni a rajtengedély vizsgát. Ez a későbbi versenyzés feltétele is.  A díjugratás rajtengedély vizsgája egy akadálypálya 80 cm magasságban, ez azt jelenti hogy kb 10 akadály. Tehát egy komplett pályát kell menned. Ha tehetséges vagy akkor az egy év szerintem elegendő lesz a felkészüléshez.

 

Milyen engedélyek kellenek gyermekek lovagoltatásához?

Családi lovardánkban van 2 póni (hét ill. nyolc éves shetlandiek) akiken szeretnék hétvégente turistákat (gyerekeket) lovagoltatni, illetve rendezvényeken alkalomszerűen használni őket (5-10 perc / gyerek). Ehhez milyen engedélyek illetve képesítés szükségesek?

Válasz:

Az MKEH (Magyar Kereskedelmi Ellenőrzési Hivatal) kell regisztrálni , és az összes többit ott meg fogják mondani de le kell vizsgáztatni a lovakat is, meg a lovardát is, és akkor lehet dolgozni. Ott megtalálod, milyen felszerelés kell, mekkora istálló kell, hány ló kell . Emellett minimum Sportoktató végzettség szükséges. A ló is vizsgázzon és aki oktat az is vizsgázzon.
Ha falusi turizmust csinálsz, akkor én inkább a fogatolást javaslom mert ahhoz nem kell engedély. Ez jóval kevesebb beruházást igényel, kb 50 000 Ft.

Köszönjük Vajda Rudolfnak a  válaszokat!

Neked is van kérdésed?
Ha neked is kérdésed lenne a lovas témában küldd el nekünk e-mailben: - bacsi.orsi@matrixoktatas.hu -  A válaszokat összegyűjtve itt a honlapunkon olvashatjátok a kérdezz - felelek cikksorozatban.

 

 

Üdvözlettel:

MÁTRIX Oktatási és Vizsgaközpont
www.matrixoktatas.hu

 

 

 

Adventi kalendáriumBezárás