+36 70 424 23 30 info@matrixoktatas.hu Kövess minket a legfrissebb hírekért!

Erdőmunkák, fakitermelés és gépkezelés a szabályoknak megfelelve

 
  
   
 
       

Erdőmunkák, fakitermelés és gépkezelés a szabályoknak megfelelve

A fakitermelő munkák és az erdészeti gépek kezelése szigorú szakmai és gépkezelői feltételekhez kötöttek. Cikkünkben részletesen bemutatjuk, hogy mely erdészeti szakmákkal, milyen munkák végezhetők és mely gépkezelői igazolványok válthatók ki teljesen ingyenesen.

 

 

Ezért fontos a szakirányú erdészeti végzettség és a gépkezelő igazolvány a vállalkozóknak és szakmunkásoknak egyaránt:
Korábbi cikkünkben már foglalkoztunk a témával, hogy a munkavédelmi ellenőrzések során fokozott figyelmet szentelnek az erdészeti területen tevékenykedő munkáltatókra és munkavállalókra. Az elmúlt években megnőtt a balesetek száma, és a legtöbb ilyen esetben nem álltak rendelkezésre a szabályoknak megfelelő engedélyek, a vállalkozók és az erdészeti munkások nem rendelkeztek szakmai végzettséggel és megfelelő gépkezelő igazolványokkal sem.

A szabálysértő munkáltatókra, akik olyan alkalmazottakat foglalkoztatnak, akik nem rendelkeznek a megfelelő szakmai végzettséggel és gépkezelői igazolványokkal, akár 10.000.000Ft bírságra, azokat a munkavállalókat, akik nem rendelkeznek a szükséges szakirányú végzettséggel és gépkezelői igazolvánnyal, akár 500.000Ft bírságra is büntethetik. A balesetek és a büntetések elkerülése érdekében, érdemes egy kis időt áldozni a tanulásra és megfelelő szakmai képzettséget és szakmát szerezni, hiszen a büntetések töredékéért elvégezhetők olyan OKJ képzések, amelyekkel erdészeti és fakitermelő munkák is végezhetők, illetve kiválhatók a kötelező gépkezelői igazolványok is.


 

Bemutatjuk a megoldást jelentő szakmákat:
Motorfűrész kezelő szakma az egyik legrövidebb idő alatt elvégezhető erdészeti képzés. Elvégzésével lakott területen kívüli gallyazás, darabolás és 6 cm-nél kisebb átmérőjű fák döntése végezhető, de a fakitermelésre nem jogosít fel. A tanfolyam során a szakszerű gallyazási és darabolási munkák mellett, a leggyakoribb fa és cserjefajok felismerését és megkülönböztetését, illetve a motorfűrészek szakszerű karbantartását és kezelését tanulják meg. A képzés elvégzésével saját vállalkozás is indítható, az OKJ bizonyítvánnyal pedig ingyenesen kiváltható a motorfűrész kezelő igazolvány.

Fakitermelő szakma már kiterjedtebb munkavégzésre jogosít fel. A képzés elvégzésével lakott területen kívüli fakitermelési, darabolási, gallyazási és döntési munkák is végezhetők motorfűrész használatával. A tanfolyam során a szakszerű fakitermelés mellett, a motorfűrész üzemeltetését, karbantartását és a leggyakoribb fa és cserjefajok felismerését és megkülönböztetését tanulják meg. A képzés elvégzésével saját vállalkozás is indítható, az OKJ bizonyítvánnyal pedig ingyenesen kiváltható a motorfűrész kezelő igazolvány.

Erdészeti szakmunkás a legtöbb munkavégzésre és gépkezelésre feljogosító, nem érettségi köteles erdészeti képzés (a technikusi képzés után, amely viszont érettségi köteles). A szakma elvégzésével kiterjedt fakitermelési, erdőművelési, gallyazási, aprítási és döntési munkák végezhetők motorfűrész, közelítőgép, rakodógép és felkészítőgép használatával. Ezen kívül a munkavégzés során használt munkagépek szakszerű karbantartását, a vadgazdálkodási berendezések készítését és a vadállomány etetését is végezheti. A tanfolyamon a szakszerű fakitermelést, erdőművelést, gépkezelést és karbantartást, a leggyakoribb fa és cserjefajok felismerését és megkülönböztetését, valamint erdészeti és vadászati alapismeretek tanulják meg. Az OKJ bizonyítvány felmutatásával ingyenesen kiváltható gépkezelő igazolványok: gumi vagy lánctalpas traktorra, motorfűrészre, csörlős és markolós közelítőgépre, utánfutós közelítőgépre, gyűrűs kérgezőre, erdészeti rakodóra, erdészeti aprítógépre, döntő-rakásoló gépre, gallyazó-daraboló gépre és sodrony-kötél-pálya kezelésére.


Megjelent: 2019. február 27. 

  


 

Végezd el a szükséges szakképzést a Mátrixnál!
Oktatási központunk 20 éves tapasztalattal rendelkezik a felnőttképzés területén. Ez idő alatt több mint 20 000 tanulónak segítettünk megfelelő elméleti és gyakorlati tudáshoz jutni és az új szakmáját elvégezni. A Mátrix 2013-ban elnyerte az Év Agrárképzője címet. Képzéseinket család és munka mellett is könnyedén elvégezheted, hiszen a tanfolyam kezdetekor minden szükséges tananyagot biztosítunk a számodra. Oktatóink mind elismert szakemberek, nagy tapasztalattal rendelkeznek a hatékony tanítás területén.