+36 70 424 23 30 info@matrixoktatas.hu Kövess minket a legfrissebb hírekért!

Tanulmány úti beszámoló a Dísznövénykertész képzésről

Tanulmányi út beszámoló

Név: Kiss Melinda, Dísznövénykertész csoport

Bevezetés

2017. június 10.-én Tanulmányi útra mehettünk a NÉBIH fajtakitermelő állomásra. Maga az állomás 180 hektáron terül el és folytatja tevékenységét. Ebből jelenleg 150 hektárt művelnek.
Fő feladatuk, hogy az adott növényi és vetőmag minták, melyből évi szinten mintegy 21.000 példány érkezik be, mennyire tudja fajtaazonosságát és tisztaságát megőrizni, megtartani, mivel csak a nemzeti fajtalistán lévő példányokat lehet előállítani és forgalomba helyezni.
Az intézet országos hatáskörű. A fajta azonossági vizsgálatok után egy bizonyítványt állítanak ki, amely 20 évig érvényes.
Ebből, a kirándulás elején érdekes előadást tartott, Srágliné Mikola Krisztina a Monorierdei Fajtakitermesztő állomás vezetője, aki ismertette és bemutatta a NÉBIH állami struktúráját, és jogosultságait.

Terepszemle

Az előadást követően terepszemlére mehettünk. Legelőször a paprika palántákat nézhettük meg, melyeket fóliasátorban nevelnek és gondoznak, tápoldatoznak. Jelenleg nagyjából 200 fajt ellenőriznek belőlük. Ez nagyjából 4000-4500 tő paprika, amelyeken dúsvizsgálatot végeztek, ami azt jelenti, hogy a fajták mennyire stabilak és megkülönböztethetőek. A termesztett növények zömét szabadég alatt termesztik vetésforgóban.

Ezek után a gyümölcsfák megtekintése következett. Javasolt, hogy facsemete vásárlása esetén ügyeljünk a rajta levő címkékre hogy a terményt a NÉBIH jóvá hagyta-e. Ez biztosítja, hogy a kívánt fajt vettük e-meg.

Ezt követően megnéztük a paradicsompalántákat, amelyet sajnos a kinti öntöző rendszer meghibásodása végett nem tudnak rendszeres öntözni.
Fűszerpaprikákat is láttunk, valamint cukorrépát, borsót, szójaültetvényeket.
Itt hallhattuk, hogy a termesztett növényeket nem takarítják be, mert nincs rá elég kapacitásuk, ezért mindezeket bezúzzák, majd komposztálják. Kivételt tesz a búza, árpa és gabonaféle, mert ezeket egy külső cég betakarítja a különböző hibridek végett. A gabonafélék 10 négyzetméteres parcellákba vannak ültetve. igazán szép, rendezett látványt mutatnak. Egyes példányok fajtánként meg vannak jelölve.

Dísznövényeket is vizsgálnak, de sajnos azokat nem láthattuk. A kirándulás során csillagfű, len és napraforgó ültetvényeket is láthattunk. Ezek nagy zömében hibridek voltak. Vizsgálják a virágzásukat, növényszámukat.
Facsemeték között még akác, császárfa, nyárfa ültetvényt is láttunk.

A visszautunk, köles, mustár és olajretek ültetvények között vezetett. Itt hallhattuk, hogy ezeket a növényeket nehéz vizsgálni, de figyelik a színarányukat. Kiváló zöldtrágyát lehet belőlük előállítani.

Ezzel lett vége ennek az érdekes kirándulásnak, amely során betekintés kaphattunk a NÉBIH Fajtakitermesztő Állomás tevékenységeibe. Köszönet a lehetőségért Molnárné Juhász Ágnes tanárnőnek, hogy ezt az utat, kirándulást megszervezte számunkra.

 

Ha Téged is érdekel a Dísznövénykertész képzés, látogass el honlapunkra, ahol minden fontos információt megtalálsz!

 

Üdvözlettel:

MÁTRIX Oktatási és Vizsgaközpont

 

Adventi kalendáriumBezárás