+36 70 424 23 30 info@matrixoktatas.hu Kövess minket a legfrissebb hírekért!

Szigorú feltételekhez kötött szakma a Hegesztés!

 
  
   
 
       

Szigorú feltételekhez kötött szakma a Hegesztés!

A Hegesztési Biztonsági Szabályzat (143/2004. (XII. 22.) GKM rendelet) hosszasan taglalja a hegesztéshez tartozó szigorú szabályozásokat. Cikkünkben leírjuk a hegesztő szakma hazai munkaerőpiaci helyzetét, és a szakmáról szóló jogszabály egyszerű, rövid értelmezését.

 

 

Szigorú jogszabályokhoz kötött a Hegesztő tevékenység!
Az elmúlt években rengeteg új hegesztő munkalehetőség jött létre hazánkban, hiszen egyre több nagy gyár nyitotta meg gyártósorait, és az építőipari is hatalmas fellendülésen esett át. Ezek a cégek folyamatosan küzdenek a szakemberhiánnyal, hiszen nincs elég szakképzett hegesztő az új munkahelyek betöltésére. Hatalmas lehetőség van ebben a szakmában, hiszen azok a szakemberek, akik megfelelő szakmai végzettséggel, hatósági vizsgával és szakmai tapasztalattal rendelkeznek, akár nettó 400.000 Ft feletti fizetést is hazavisznek havonta.


Ennek a szakmának viszont komoly követelményei vannak! A Hegesztési Biztonsági Szabályzat (143/2004. (XII. 22.) GKM rendelet) hosszasan taglalja a hegesztéshez tartozó szigorú szabályozásokat. Ennek oka, hogy a hegesztés komoly szakmai felkészültséget és felelősséget követel meg, hiszen egyáltalán nem veszélytelen foglalkozás. A rendelet kimondja, hogy csak az végezheti a fémek kötő- és felrakó hegesztő eljárásait, a fémek vágását és darabolását, aki a 18. életévét betöltötte, Hegesztő OKJ szakmai végzettséggel, orvosi alkalmassági engedéllyel és Tűzvédelmi szakvizsgával is rendelkezik. Ezek megléte nélkül a munkáltató nem alkalmazhat hegesztőt!

 

Hegesztő szakmai végzettség és hatósági engedély:
Maga a szakmai oktatás is fokozott komolyságot és szakértelmet követel meg, mind a képző, mind a szakoktatók részéről! A hegesztő képzés megkezdésekor elengedhetetlenül fontos az elméleti tudás megszerzése. Ezt követően kezdődhet meg a képzés gyakorlati része (70%-a a tanfolyamnak), amelyet fokozott ellenőrzés mellett, szakoktató jelenlétében végezhetnek a tanulók. A hegesztő OKJ tanfolyam során a fémek vágása és darabolása mellett 4 féle hegesztő eljárást (CO, az AWI, a láng és az ívhegesztés) sajátíthatnak el a tanulók elméletben és gyakorlatban, valamint a munkavégzéshez tartozó műszaki rajzok értelmezését is megtanulhatják, továbbá komoly munkavédelmi oktatásban részesülnek a tanulnók a képzésen.


A kötelező tűzvédelmi szakvizsgáról:
(45/2011. (XII. 7.) BM rendelet alapján), azoknak a szakembereknek, akik nyílt lánggal történő munkafolyamot végeznek, kötelező a Tűzvédelmi szakvizsga megléte. Tűzvédelmi szakvizsga egyetlen napot (8 órát) vesz igénybe. A tanulók a tananyagot előre megkapják a beiratkozást követően. Az elméleti és gyakorlati oktatás a vizsga napján kerül lebonyolításra, amelyet követően az oktatás napján megrendezésre kerül maga a szakvizsga is. A tanúsítványt a sikeres vizsgát követően, még aznap kézhez kapják a tanulók. A megszerzett szakvizsga bizonyítvány 5 évig érvényes.


Megjelent: 2018. július 11. 


 

Végezd el a szakmát a Mátrixnál!
Oktatási központunk 20 éves tapasztalattal rendelkezik a felnőttképzés területén. Ez idő alatt több mint 20 000 tanulónak segítettünk megfelelő elméleti és gyakorlati tudáshoz jutni és az új szakmáját elvégezni. Képzéseinket család és munka mellett is könnyedén elvégezheted, hiszen a tanfolyam kezdetekor minden szükséges tananyagot biztosítunk a számodra. Oktatóink mind elismert szakemberek, nagy tapasztalattal rendelkeznek a hatékony tanítás területén. Oktatási központunkban a kötelező Tűzvédelmi szakvizsgát is megszerezheted!