+36 70 424 23 30 info@matrixoktatas.hu Kövess minket a legfrissebb hírekért!

Központi-fűtés szerelő és gáz szerelő hiányszakma

 
   
   
 
 

Nem elég, hogy iszonyúan túlszámláznak, a drága ár fejében még rosszul is dolgoznak! - rengeteg helyen olvashatunk a világhálón hasonló véleményeket.

 

„A fürdőszobai vízmelegítő csöpög, a gázkazán pedig zavaró sivító hangot ad működés közben. Tehát minden, amit csináltak, hibás.” – olvasni egy elégedettlen ügyfél hozzászólását az internetes fórumon, ami a GÁZSZERELŐ KERESTETIK! névvel indult. Úgy tűnik, hogy a jó gázszerelőből jelenleg annyi van Magyarországon, mint a fehér hollóból.

 

Egyre jobban izzik a levegő a kétségbeesett fórumozók között is, ahogyan beköszöntenek a téli hónapok, mert a jelentős szakember hiány miatt több hét is eltelhet, mire beindíthatják a fűtést.

 

Többen – akár nők is – elkeseredésükben már arra a következtetésre jutnak, hogy jobban tennék, ha elvégeznék ők maguk a képzést és saját maguk szerelnék meg a gázberendezésüket.

 

„Mit kéne tennem? Várjak november végéig, amikor valaki talán ki tud jönni? Keressek egy másik használt de fiatalabb, nyílt égésterűt és próbáljam valakivel feltetetni azt? Vagy váltsak elektromos cirkóra? Építsek kályhát? Költözzek el? Vagy végezzek el egy OKJ-s gázszerelő sulit?” – írja egy másik hozzászóló.

 

 

A piacon dolgozó szakemberek hiánya miatt a meglévő cégeknek rengeteg munkája van. Akár még azt is megtehetik, hogy heteket várakoztatják az ügyfelet, a kiszállásért és a munkálatért pedig irdatlanul magas árat elkérnek. Sajnos az alaposság is rendszerint elmarad, mely a szakmaiság hiányára enged utalni, úgy ahogyan a számlával kapcsolatos kérdés is…

 

„Az egyik konvektorunkat szerettem volna javíttatni, mert rendszeresen elaludt az őrláng. És gondoltam, ha már kijön, akkor a másikat karbantartatom. A hibás készüléket 5 perc alatt lerendezte, ki-be kapcsolta háromszor, majd közölte, hogy ez komoly javításra szorul, ami majdnem annyi lenne, mint ha újat veszünk. Inkább fektessünk be újba. A másik készüléket, amire karbantartást kértem, szintén 5 perc volt, ki-be kapcsolta párszor, kért egy vizes rongyot, letörölte, és közölte, hogy jól működik. Semmi kitisztítás. Egy csavarhúzót nem használt a két konvektorhoz. Csak rájuk nézett, mind ezt 14 ezer Ft-ért.”

 

"Számlát már évek óta meg sem próbál adni, sőt, ha kérek, azt mondja, ha nagyon muszáj adhat, de akkor sokkal drágább lesz." - de ez ismét csak egy a több mint 200 komment közül, amit oldalakon keresztül olvashatunk, legtöbben csalódásukat kifejezve és felhívva társaik figyelmét, hogy ne járjanak hasonlóan.

 

A MÁTRIX Oktatási és Vizsgaközpont felismerve a szakemberhiányt gyors lépéseket tett azért, hogy megoldást nyújtson a problémára. Immár második alkalommal indítottuk el a Központifűtés- és gázhálózat rendszerszerelő képzést Budapesten, ahol modern, felszerelt gyakorlati műhelyben, hozzáértő szakemberek felügyelete alatt folyik az oktatás.

 

Kapcsolódó képzéseink
Épületgépész technikus OKJ 54 582 01 ->
Központifűtés- és gázhálózat rendszerszerelő OKJ 34 582 09 ->


Megjelent: 2017. október 19.