+36 70 424 23 30 info@matrixoktatas.hu Kövess minket a legfrissebb hírekért!

A klímaszerelés szakmai feltételei lépésről lépésre

 
  
   
 
       

A klímaszerelés szakmai feltételei lépésről, lépésre

A teljes körű klímás szakma több szakképesítésből és hatósági vizsgából tevődik összes! Egy hivatalos klímaszerelő csak a végzettségének megfelelő teljesítményű légkondicionáló berendezés kiépítését, szerelését és karbantartását végezheti! Cikkünkben bemutatjuk, hogy melyik klímás szakmával, milyen típusú munka és milyen teljesítményű berendezések szerelhetők!

 

 

A teljes körű klímás szakma, két szakképesítésből tevődik összes!
A klímaszerelés a lakossági és az ipari klímaberendezések szerelésére oszlik szét, amelyhez két különböző klímás szakképesítés elvégzése szükséges. Az első képzés a Hűtő- és légtechnikai rendszerszerelő tanfolyam. Ezzel a szakképesítéssel rendelkező klímaszerelő csak korlátozott teljesítményű berendezésekkel, lakossági klímákkal dolgozhat. Erre a képzésre épül rá a Hűtő-, klíma- és hőszivattyú berendezés- szerelő szakma, amellyel már teljesítménykorlátozás nélkül dolgozhat a szakember ipari kílmákkal és hőszivattyú berendezésekkel egyaránt. Nézzük meg részletesebben a két szakmák:

1. "Hűtő- és légtechnikai rendszerszerelő" a klímás szakmák alapképzése, melynek előképzettségi feltétele a 8 osztályos bizonyítvány. Ezzel a szakképesítéssel a végzett szakemberek a légtechnikai cső- és vezetékhálózatok kiépítését, csőkötések ellenőrzését, különféle hőszigetelések készítését, az összes hűtő, lég- és klímatechnológiai rendszerelemek telepítését és karbantartását végezheti, de kizárólag a lakossági, kis teljesítményű klímaberendezésekkel dolgozhat. A szakma elvégzését követően, és a szükséges hatósági vizsgák elvégzése után (lásd lentebb a cikkben), saját lakossági klímaszerelő vállalkozás váltható ki.

2. "Hűtő-, klíma- és hőszivattyú berendezés-szerelő" klímás szakma előképzettségi feltétele a Hűtő- és légtechnikai rendszerszerelő alapképzés meglépte. Ezzel a szakmával már teljes körű klíma és hőszivattyú szerelő szolgáltatást nyújthat a végzett szakember. Itt már nem csak a lakossági klímákra korlátozódik a tevékenység, hanem a nagyteljesítményű ipari légtechnikai, klíma és hőszivattyú berendezések kiépítését, szerelését és karbantartását is végezheti, teljesítménykorlátozás nélkül. A szakma elvégzését követően, és a szükséges hatósági vizsgák elvégzése után (lásd lentebb a cikkben), saját korlátozás nélküli klíma és hőszivattyú szerelő vállalkozás váltható ki.

 

A szükséges szakképesítéseken túl több kötelező vizsga is van!
Akár a kisebb, akár a nagyobb teljesítményű berendezések szerelésére feljogosító végzettséggel rendelkezik a klímaszerelő, mind két esetben kötelező az szakmához törvényileg előírt hatósági vizsgák megléte! Ezeket az igazolványokat az ellenőrzések során minden esetben be kell tudni mutatni, és az érvényességi idő lejártát megelőzően újabb vizsgát kell tenni!

F-Gáz vizsga:
(60/2016. (XII. 28.) NFM rendelet alapján) a klímaszerelőknek a szakmai képesítés megszerzése után kötelező F-Gáz (Klímagáz) elméleti és gyakorlati oktatáson részt venni, majd F-Gáz hatósági záróvizsgát tenni, hiszen e nélkül nem dolgozhat a szakmában, és nem vásárolhat a munkavégzéséhez szükséges anyagokat sem. Az F-gáz vizsga a szakképzési centrumok közreműködésével végezhető el. A megszerzett hatósági vizsga 5 évig érvényes, és a lejárati idő előtt 6 hónappal megújító vizsgát kell tenni.


Tűzvédelmi szakvizsga:
(45/2011. (XII. 7.) BM rendelet alapján), azoknak a szakembereknek, akik nyílt lánggal történő munkafolyamot végeznek, kötelező a Tűzvédelmi szakvizsga megléte. A megszerzett szakvizsga 5 évig érvényes.


ADR vizsga:
(25/2014. (IV. 30.) NFM rendelet alapján) mindenkinek rendelkeznie kell ilyen tanúsítvánnyal, akik kis mennyiségű veszélyes árut szállítanak, rakodnak vagy csomagolnak. A megszerzett hatósági vizsga 2 évig érvényes.A fent közöltek az ide vonatkozó jogszabályok általunk történő értelmezésén alapulnak, számos egyéni paraméter figyelembe vételétől és az esetek értelmezésétől eltekintünk, a szakmai bizonyítvány felhasználásának részletes feltételeiről minden esetben érdeklődjön a tematikusan érintett hatóságoknál!


Megjelent: 2018. június 9. 

  


 

Végezd el a szakképzéseket a Mátrixnál!
Oktatási központunk 20 éves tapasztalattal rendelkezik a felnőttképzés területén. Ez idő alatt több mint 20 000 tanulónak segítettünk megfelelő elméleti és gyakorlati tudáshoz jutni és az új szakmáját elvégezni. Képzéseinket család és munka mellett is könnyedén elvégezheted, hiszen a tanfolyam kezdetekor minden szükséges tananyagot biztosítunk a számodra. Oktatóink mind elismert szakemberek, nagy tapasztalattal rendelkeznek a hatékony tanítás területén.