+36 70 424 23 30 info@matrixoktatas.hu Kövess minket a legfrissebb hírekért!

Jönnek a fokozott gépkezelői és szakmai ellenőrzések, súlyos bírságokra lehet számítani!

 
  
   
 
       

Jönnek a fokozott gépkezelői és szakmai ellenőrzések, súlyos bírságokra lehet számítani!

Nem érdemes hátat fordítani a jogszabályi előírásoknak, hiszen akár 10 000 000 Ft bírsággal is megütheti a bokáját az, aki nem tesznek eleget a törvényi előírásoknak! Idén jönnek a fokozott mezőgazdasági és erdészeti munkavédelmi ellenőrzések! Mi a megoldás? Cikkünkben mindenre választ adunk!

 

 

Ez várhat a szabályszegő munkáltatókra és munkavállalókra!
Korábban már leírtuk Nektek, hogy az NGM rendelete alapján az idei évtől kezdődően, fokozott munkavédelmi ellenőrzések veszik kezdetét a mezőgazdasági és erdészeti munkáltatók és munkavállalók körében. Nem érdemes hátat fordítani a jogszabályi előírásoknak, hiszen akár 10 000 000 Ft bírságot is kiszabhatnak a szabálysértő munkáltatókra és munkavállalókra egyaránt. A minisztérium nem köteles előre bejelenteni az ellenőrzések pontos időpontját és ez komoly meglepetéseket okozhat!

Az ellenőrzések fő szempontja a munkavédelemre irányul. Ellenőrzik a szakmai végzettségek, és a mezőgazdasági és erdészeti gépkezelői jogosítványok meglétét. Minden munkavallónak rendelkeznie kell szakirányú végzettséggel, valamint a kötelezően előírt gépkezelői jogosítványokkal.

Már az sem megoldás, ha egy cégen belül egy, vagy két személy rendelkezik a kötelező papírokkal, hiszen a munkáltató csak a munkakörnek megfelelő végzetséggel rendelkező alkalmazottat foglakoztathat. Ennek megkerülése sokkal súlyosabb büntetéseket eredményezhet.


 

Mi a leggyorsabb és legköltséghatékonyabb megoldás?
Az OKJ felnőttképzések végezhetőek el a legrugalmasabb időbeosztással, és a legrövidebb idő alatt, hiszen ezek a képzések kifejezetten a munkahely mellett tanulni vágyó, vagy szakmai képzettséggel nem rendelkező munkavállalókat szolgálja.

Mezőgazdasági gépész és gépjavító OKJ végzettséggel széles tevékenységi körben lehet dolgozni, saját vállalkozást lehet indítani, és számos mezőgazdasági gépkezelői jogosítvány ingyenesen kiváltható vele. Ezzel a szakmával kiváltható gépkezelői engedélyek: 37 kW feletti traktorra, lánctalpas traktorra, önjáró mezőgazdasági betakarítógépre, meliorációs és földmunka gépekre, mezőgazdasági rakodógépekre, fejő és tejfeldolgozó gépekre, keltetőgépekre.

Erdészeti szakmunkás OKJ végzettséggel saját vállalkozást lehet indítani és 11 felé erdészeti gépkezelői jogosítvány is ingyenesen kiváltható vele. Ezzel a szakmával kiváltható gépkezelői engedélyek: gumi vagy lánctalpas traktorra, motorfűrészre, csörlős és markolós közelítőgépre, utánfutós közelítőgépre, gyűrűs kérgezőre, erdészeti rakodóra, erdészeti aprítógépre, döntő-rakásoló gépre, gallyazó-daraboló gépre és sodrony-kötél-pálya kezelésére.

Aranykalászos gazda OKJ képzés az egyik legkedvezőbb és legrövidebb idő alatt elvégezhető mezőgazdasági tanfolyam. Ezzel a szakmával kiváltható gépkezelői engedélyek: 37 kW teljesítményhatár feletti traktorra, 2 m feletti vágóasztal szélességű önjáró mezőgazdasági betakarítógépre, fejő- és tejfeldolgozó gépre és keltetőgépre.

Nem érdemes halogatni a szakmai képzés elvégzését, hiszen a büntetések töredékéért, rövid idő alatt elvégezhetően ezek a tanfolyamok!A fent közöltek az ide vonatkozó jogszabályok általunk történő értelmezésén alapulnak, számos egyéni paraméter figyelembe vételétől és az esetek értelmezésétől eltekintünk, a szakmai bizonyítvány felhasználásának részletes feltételeiről minden esetben érdeklődjön a tematikusan érintett hatóságoknál!


Megjelent: 2018. április 19. 

  


 

Végezd el a szükséges szakképzést a Mátrixnál!
Oktatási központunk 20 éves tapasztalattal rendelkezik a felnőttképzés területén. Ez idő alatt több mint 20 000 tanulónak segítettünk megfelelő elméleti és gyakorlati tudáshoz jutni és az új szakmáját elvégezni. A Mátrix 2013-ban elnyerte az Év Agrárképzője címet. Képzéseinket család és munka mellett is könnyedén elvégezheted, hiszen a tanfolyam kezdetekor minden szükséges tananyagot biztosítunk a számodra. Oktatóink mind elismert szakemberek, nagy tapasztalattal rendelkeznek a hatékony tanítás területén.