+36 70 424 23 30 info@matrixoktatas.hu Kövess minket a legfrissebb hírekért!

Elfogadta a kormány, hamarosan megváltozik az OKJ!

 
  
   
 
       

Elfogadta a kormány, hamarosan megváltozik az OKJ!

Magyarország Kormánya a 1168/2019. (III. 28.) Korm. határozatával elfogadta az Innovációs és Technológiai Minisztérium „Szakképzés 4.0” néven megjelent javaslatát a szakképzési és felnőttképzési rendszer megújítására. Hatalmas változásokra kell számítani a jelenlegi OKJ és szakképzési rendszerben, a képzések feltételei megváltoznak, a szakmai képzések közül sok megszűnik, a megmaradókat pedig csak több éves iskolarendszerű képzésben lehet majd elvégezni. Cikkünkben összefoglaltuk a több mint 120 oldalas „Szakképzés 4.0” dokumentum és Korm. határozat legfontosabb tudnivalóit az OKJ képzéseket illetően.

 

 

Szakképzés 4.0, azaz a negyedik ipari forradalom felnőttképzést érintő összefoglalása:
2013-ban az OKJ képzésekben bekövetkezett változások, szigorítások után a jelenlegi rendszer töretlenül működik, a munka és vállalkozás mellett tanulni és új szakmát szerezni vágyók egy igazán rugalmas, mégis gyakorlatias oktatási rendszerben szerezhetik meg új szakmájukat, de ez már csak 2020-ig lesz így!

2020-tól egy újabb reform következik be a felnőttképzésben, ugyanis Magyarország Kormánya elfogadta a Szakképzés 4.0 dokumentumot, amely egy lényegesen hosszabb időtartamú, digitalizált képzési/oktatási rendszert hoz létre. Ennek szükségességét azzal indokolták, hogy „a jelenlegi rendszer alapvető problémája, hogy a rendszer nem képes objektív módon mérni a hatékonyságot”. A képzések eredményességét a Digitalizált Munkerő-piaci Program nevű informatikai rendszer létrehozásával kívánják mérni. Dr. Palkovics László a dokumentumban nyilatkozta, hogy „a magyar gazdaság versenyképességének egyik kulcsa a minőségi szakemberképzés”, ezt pedig az OKJ tanfolyamok idejének nagymértékű megnövelésével kívánják elérni.

 

Milyen változásokra kell számítani a felnőttképzésben?
A jelenlegi OKJ felnőttképzési rendszer lehetővé teszi a rugalmas és rövid időtartamú OKJ tanfolyamok szervezését. Ezzel egy gyorsabb lefutású képzésbe, a szükséges elméleti tananyag leadásával és a gyakorlati feladatok elsajátításával tanulhatják meg az új szakmát a munka és család mellett tanulni vágyók, hiszen számukra is teljesíthetők az időbeli feltételek.

2020-tól a jelenlegi rendszer megszűnik, az OKJ szakmák már csak sokkal hosszabb iskolarendszerű képzésekkel lesznek elérhetők. Ez annyit jelent, hogy jelenlegi időtartamok helyett, több év alatt lehet majd elvégezni a szakmai képzéseket. A dokumentum életbe lépését követően valóban létrejön egy automatizált, követhetőbb eredményességet mérő képzési rendszer, viszont az időben meghosszabbított tanfolyamok megnehezítik a munka és család mellett, vagy a saját vállalkozás miatt új szakmát tanulók lehetőségeit.

A jelenlegi 760 OKJ szakmából kevesebb mint 200 OKJ szakma marad. A rövidebb időtartamú képzések megszűnnek, „beolvasztásra” kerülnek nagyobb, hosszabb idő alatt elvégezhető komplex képzésekbe.

Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy a jövőre várhatóan megszűnő képzések ellenére, a korábban megszerzett szakmai végzettségek nem vesznek el, ugyanolyan teljes értékű szakmai bizonyítványnak számítanak a felnőttképzés változásai után is. Éppen ezért
ha OKJ szakmát szeretne elvégezni, mindenképpen érdemes még az idén induló tanfolyamokra jelentkezni, hiszen még a jelenlegi időben rugalmasabb, rövidebb képzésben szerezheti meg ugyan azt a tudást és szakmai bizonyítványt, amelyet jövőre már csak több éves képzés után kaphat meg!


Megjelent: 2019. július 8. 
Forrás: Szakképzés 4.0 dokumentum

Az OKJ-val kapcsolatban a legfrissebb információk itt olvashatók!


 

Válaszd a Mátrix Oktatási és Vizsgaközpontot!
Oktatási központunk több mint 20 éves tapasztalattal rendelkezik a felnőttképzés területén. Ez idő alatt több mint 25 000 tanulónak segítettünk megfelelő elméleti és gyakorlati tudáshoz jutni és az új szakmáját elvégezni. Képzéseinket család és munka mellett is könnyedén elvégezheted, hiszen a tanfolyam kezdetekor minden szükséges tananyagot biztosítunk a számodra. Oktatóink mind elismert szakemberek, nagy tapasztalattal rendelkeznek a hatékony tanítás területén.

Tovább a képzésekhez >>