+36 70 424 23 30 info@matrixoktatas.hu Kövess minket a legfrissebb hírekért!

Interjú Csősz Zsigmond, biogazda oktatónkkal

A videót itt megtekintheted! >>>

MÁTRIX: Sziasztok! Itt vagyunk a Mátrix Oktatási és Vizsgaközpontban és Csősz Zsigmond, mezőgazdasági szakmérnök, biogazda oktatónkkal beszélgetünk. Zsiga bácsi, hogyha szólíthatom így. Legyen kedves és meséljen egy kicsit arról, hogy mivel foglalkozik, mióta van benne a szakmában?

Zsiga bácsi: Hát én már nagyon régen, a koromnál fogva. Én tanyán nőttem fel, és igazából a biogazdálkodás ott kezdődött, akkor még nem úgy hívták. Tulajdonképpen mi mindent magunk csináltunk, mi mindent fel is tudtunk használni. Az az igazi környezettudatos és természetvédős gazdálkodás volt. Azok a gazdák tulajdonképpen a són és a petróleumon kívül szinte mást nem is vásároltak, mert mindent megtermeltek. Nekünk is volt a szarvasmarhától a méhekig, a búzától a legkisebb növényig, a mákig, mindent termeltünk. És mindent önellátásra, és legfeljebb a felesleget kellett eladni, és hulladék sem keletkezett. Illetve az akkori nem hasznosítható, nem értékesíthető melléktermékeket is valamilyen módon, akár az állatokkal feletetve, akár más hasznosításban, aszalványként, legutolsó soron pálinka készítésnél fel lehetett használni.

MÁTRIX: Tehát akkor mondhatjuk azt, hogy beleszületett ebbe a szakmába.

Zsiga bácsi: Hát igen én beleszülettem, benne éltem. És így végeztem a tanulmányaimat is, mert 1958-ban nyolcadikos korombanm az egyik későbbi munkatársam mondta a szüleimnek, hogy tanítassák, mert egyedül a tudást nem tudják tőle elvenni. Abban az időben, ’58-ban elég sok mindent elvettek a parasztemberektől, de ez hasznomra is vált. Nagyon fontosnak tartom az ismereteket, a tudásnak a megismerését, hogy hogy működik a növény, hogy működik a talaj. A termőtalaj is egy élő anyag, is a benne lévő mikrobák lebontják a bele kerülő szerves anyagot és ez újra tud hasznosulni, és a növényeket is a napsütés, a napfény és a hő energiája tartja életben. És ez az egész életnek ez az energia az alapja. Ez az, amit később növényi termékként elfogyasztunk, vagy akár az állatainkkal feletetjük, és ez szolgáltatja később az energiát az élethez

MÁTRIX: Értem. És mióta tanít a MÁTRIX Oktatási és Vizsgaközpontnál?

Zsiga bácsi: Úgy emlékszem a negyedik éve. Elsősorban gazda és biogazda képzésben, és most már harmadik csoportom van a növényvédelmi szaktechnikus.

MÁTRIX: Hogyan tartja ezeket az órákat? Mi az, amit kiemelne, mitől olyan különleges?

Zsiga bácsi: Hát nem tudom, hogy mennyire különleges, azt  tudom, hogy nem a tankönyvet szeretném ismertetni. Nyilván meg kell ismerni a tankönyvet, hogy ne ugyanazt mondjam, hanem inkább a saját élettapasztalataimból, és azokra az összefüggésekre szeretném felhívni a tanulók figyelmét, amit később aztán úgy gondolkodjanak, ismerjék meg és próbálják az összefüggéseket megérteni és hasznosítani.

MÁTRIX: Én úgy látom, hogy mostanában elég sok fiatal van, aki belevág ebbe, így van?

Zsiga bácsi: Igen. Szerencsére én is ezt tapasztalatom, hogy nagyon sok olyan, akik felismerik a mezőgazdaságban és a Kárpát-medence, így mondom, hogy a környezetünk lehetőségeit. Ma is pont ebben a témában mondtam, hogy ez a biológiai sokféleség, a biodiverzitás, hogy mennyire előnyős még mindig Magyarország helyzete, a Kárpát-medence helyzete, akár az édesvíz, akár a talajaink, akár a növények sokfélesége. Nagyon sok gyomnövényről derül ki, hogy az tulajdonképpen gyógynövény. Van is egy mondás, szoktam is mondani, hogy azok a gyomnövények, amelyeknek nem is merjük a hasznát, tehát nem tudjuk mire való.

MÁTRIX: Milyen jó tanácsokkal látná el ezeket a fiatalokat, akik teljesen kezdőként jönnek?

Zsiga bácsi: Legtöbbnek van fogékonysága és igyekeznek ezeket a dolgokat felismerve, elsősorban saját maguk és a környezetük egészség védelmében, az ökogazdálkodásban részt venni. Sajnos a mai áraknál ez még nem kifizetődő, tehát nem biztos, hogy piacra megéri termelni, de ahhoz, hogy a saját családját, a saját környezetének az egészségét megőrizze, mindenképpen ilyen egészségtudatos szemléletet is próbálok elmagyarázni. És erre fogékonyak is.

MÁTRIX: Értem és kinek ajánlaná a tanfolyamot?

Zsiga bácsi: Elsősorban azoknak, akiknek van földterülete, még ha kicsi is. Nyilván a kicsin is nagyon hatékonyan lehet gazdálkodni és a mostani technikákkal, a mostani technológiákkal, amikor egy dombágyás vagy egy másik formában meg lehet a területet növelni és a rajta termesztett növények mennyiségét és elsősorban a minőségét is nagyon jól lehet befolyásolni és saját magunk javára fordítani.

MÁTRIX: Értem, és köszönöm szépen a beszélgetést

Zsiga bácsi: Köszönöm.

  • Tanfolyamaink
    védettségi igazolvány nélkül látogathatók!Bezárás