+36 70 424 23 30 info@matrixoktatas.hu Kövess minket a legfrissebb hírekért!

Biztonság mindenekelőtt - Mit csinál egy Munkavédelmi technikus?

 
  
   
 
       

Biztonság mindenekelőtt - Mit csinál egy Munkavédelmi technikus?

Szinte minden kis és nagy vállalat alkalmaz szakképzett munkavédelemmel foglalkozó személyt, hiszen nem csak hogy a jogszabályi előírások betartásában, de a biztonságos, komfortos és hatékony munkavégzésben is elősegítik a vállalat fejlődését és hatékonyságát. Ezen szakterület legmagasabb középfokú végzettsége a Munkavédelmi technikus. Cikkünkben részletes és átfogó bemutatást olvashat a szakmáról.

 

 

A biztonságos munkavégzés mindenekelőtt! De miért van szakemberre szükség?
A munkáltatókat szigorú törvényi előírások kötik a munkavédelmi előírások betartására, arról nem beszélve, hogy az esetleges munkahelyi balesetek bonyolult procedúrát vesznek igénybe, illetve a munkavédelmi ellenőrzések során, akár hétszámjegyű bírságot is kiszabhatnak.

Egy nagyobb létszámú vállalat életében kivitelezhetetlen, hogy ne legyen egy szakember, aki a munkavállalók és a munkakörnyezet biztonságáért felel, ezzel növelve a hatékonyabb termelést és munkavégzést, elősegítve a jogszabályok maradéktalan betartását.

A munkavédelmi technikus szakma a legmagasabb középfokú technikusi képesítés ezen a szakterületen. A végzett munkavállalókra méltányos fizetéssel, biztos elhelyezkedés vár, hiszen sosem elég a szakképzett munkaerő.

 

Mit csinál egy munkavédelmi technikus?
A munkavédelmi technikus fő feladata a munkakörnyezet biztonságának megteremtése és megtartása a törvényi előírások betartásával, ezzel az ott dolgozók épségének és egészségének megóvása, a munkahelyi balesetek és szabálysértések megelőzése.

Munkája során elkészíti az adott gazdasági és munkavégzési tevékenységnek megfelelő munkavédelmi szabályzatot, és az ebben leírtak szerint folyamatosan ellenőrzi annak betartását. Például: biztonságos munkaterület ellenőrzése, munkavégzés során használt munkaeszközök biztonságának ellenőrzése (kopottság, elhasználódottság, szavatossági idő …), védőfelszerelések helyes használata, védőfelszerelések folyamatos beszerzése, munkavédelmi oktatások szervezése a munkavállalók részére ... Mindezek mellett a jó szakember a kötelező munkavédelmi eljárások betartása és a munkahelyi biztonság növelése mellett, a hatékonyabb munkavégzés és termelés érdekében a munkakörülmények javításán is dolgozik.

Fő feladatai összefoglalva:
- törvényi előírások betartása és betartatása
- munkavégzéshez szükséges védőfelszerelések kiválasztása és beszerzése
- munkafolyamatok bemutatása, megfelelő biztonsági felszerelések alkalmazásával
- munkabiztonsági oktatás szervezése
- pihenőidők betartásának ellenőrzése
- megfelelő és biztonságos munkakörülmények fenntartása
- segítség a már bekövetkezett munkahelyi balesetek kivizsgálásában


Összességében egy igazán felelősségteljes, keresett, megfizetett szakma a Munkavédelmi technikus!


Megjelent: 2019. június 14. 


 

Végezd el a szakmát a Mátrixnál!
Oktatási központunk 20 éves tapasztalattal rendelkezik a felnőttképzés területén. Ez idő alatt több mint 25 000 tanulónak segítettünk megfelelő elméleti és gyakorlati tudáshoz jutni és az új szakmáját elvégezni. Képzéseinket család és munka mellett is könnyedén elvégezheted, hiszen a tanfolyam kezdetekor minden szükséges tananyagot biztosítunk a számodra. Oktatóink mind elismert szakemberek, nagy tapasztalattal rendelkeznek a hatékony tanítás területén.